Vrijwilligers in de bloemetjes 2021

18 organisaties vertelden ons – via een oproep in de nieuwsbrief – waarom hun vrijwilligers extra uitblonken het afgelopen jaar. Omdat ze tijdens de coronamaatregelen stug hun vaste taken volhielden. Of omdat ze zich aanpasten aan nieuwe omstandigheden (bv. digitaal vrijwilligerswerk).

  • Lees hieronder een bloemlezing van vrijwilligers die het beste van zichzelf gaven ondanks alles.
  • Vertel vanaf zaterdag 27 februari ook je eigen heldenverhaal met de hashtag #weekvandevrijwilliger.
  • Op dinsdag 2 maart onthullen we ook welke 3 vrijwilligersploegen van de 18 een fleurige verrassing krijgen voor hun hoofdkwartier.

Bedankt, beste vrijwilligers! Dankzij jullie wordt het weer lente na een kille winter.

AZ Alma vzw

"Onze vrijwilligers verzorgen in het ziekenhuis de permanentie aan de ingang, de inschrijvingskiosken en de bezoekregeling. Dat doen ze steeds met hart en ziel en met de glimlach! Zelfs al wordt hen dat niet altijd in dank afgenomen. Er geldt momenteel een bezoekstop in het ziekenhuis, waardoor de vrijwilligers nu ook instaan voor de wasbedeling en bezorgen van persoonlijke spullen. Vaak brengen ze dan ook nog een warme boodschap over van familie naar patiënt en omgekeerd. Hun volhardendheid, hun eeuwige enthousiasme, helemaal vrijblijvend, gratis en voor niets, met het hart op de juiste plaats! Onze vrijwilligers, 'mijn' vrijwilligers, we dragen ze allemaal een warm hart toe en zijn heel dankbaar dat ze deze taken op zich hebben genomen en dit nog steeds blijven doen!"

Cheila Biccler - coördinator vrijwilligerswerking

De Keerkring vzw

"Onze vrijwilligers blijven niet bij de pakken zitten. Zij zijn helemaal mee in het digitale verhaal - door corona in een hogere versnelling. Opvoedingsvragen beantwoorden van thuis uit, ’s avonds webinars volgen, videomeetings, ... ze doen het graag en met veel interesse. Mooi om te zien hoe de vrijwilligers betrokken blijven bij de Opvoedingslijn, maar zeker ook bij elkaar!"

Stephanie Mariën - Pedagogisch medewerker De Keerkring vzw

WZC Van Zuylen

"Ongeacht de omstandigheden staan jullie er steeds. Ook corona schrikt jullie niet af. Steeds kunnen wij op jullie warmte, enthousiasme, solidariteit en steun voor onze bewoners rekenen. Ook voor de medewerkers tonen jullie een warm hart. Daarom BEDANKT."

Jessica Warmoes - animator en aanspreekpunt vrijwilligers

Domino

"Mijn vrijwilligersteam bestaat uit 20 enthousiaste dames die samen een tweedehandswinkel runnen voor financieel kwetsbare gezinnen. Door de lokale maatregelen werken de vrijwilligers enkel alleen en mogen de 65+-vrijwilligers niet meer in de winkel staan. Het sociaal contact is een belangrijke drijfveer voor vrijwilligerswerk. Toch kan ik al gedurende de gehele coronacrisis rekenen op hun blijvende inzet en enthousiasme. Ook voor extra activiteiten zoals het samenstellen van pakketten: niets is hun te veel. Het toont aan hoe groot hun engagement is. Geweldig!"
Ilona Evrard - projectmedewerker Sociaal Huis Stad Nieuwpoort

SLBS Sanyang - Gambia vzw

"Ik wil heel graag onze vrijwilligers bedanken. Zo zijn er Peter Franssen en Herman Gerarts die overal in Limburg goederen inzamelen en die versturen naar Gambia. Een hele klus! Ik mag ook gerust stoefen over Rachel die op haar eentje geld inzamelde voor een voedselproject in Gambia. Daarnaast maakten Karin en Jean 400 mondmaskers voor de kleuterschool in Sanyang Gambia. Ten slotte konden we via Christien 1000 drinkbekers geven aan verschillende scholen in Gambia. Bravo voor al die inzet."

Christianne Wouters

Samana Peer vzw

"In onze organisatie nemen zorgbehoevenden en gezonde mensen het voor elkaar op. Onze organisatie bestond dit jaar 50 jaar maar er bleef door de coronamaatregelen niet veel van het feestprogramma over. Ons vrijwilligersteam verraste de leden elke maand met kaartjes, bezoekjes of ontbijt. Daarnaast organiseerden de vrijwilligers bubbelwandelingen met onze versierde keien. Die keien mocht je dan houden of opnieuw laten rondzwerven. 'Keitof' want heel Peer ging aan het schilderen en wandelen."

Marie-Louise Van Houdt - voorzitter Samana Peer -centrum

Berrefonds vzw

"Onze vrijwilligers werkten harder dan ooit tijdens de coronacrisis. Tijdens de lockdown werd er massaal genaaid, gebreid en gehaakt van thuis uit en voor onze Koesterweek vonden we 147(!) moedige vrijwilligers die een warme troostsjaal aan huis brachten bij mensen die een kindje missen. De vrijwilligers van het Berrefonds zijn echte lichtpuntjes!"

Lise Hellemond, vrijwilligerscoördinator

Ruilwinkel Boempetat!

"Graag zet ik onze vrijwilligers van ruilwinkel Boempetat! in de bloemetjes. Het afgelopen jaar is niet gemakkelijk geweest. Sommige van onze vrijwilligers moesten hun werk stopzetten omwille van ziekte, besmettingsgevaar of tijdelijk om een emotioneel zware tijd. Andere vrijwilligers blijven komen en passen zich voortdurend aan aan gewijzigde richtlijnen en openingsuren. Al onze vrijwilligers - of ze nu stopten of niet - zijn ongelooflijke krachtige collega’s. Allemaal zo bezorgd om ons en de werking. Allemaal missen ze ons team en de klanten. En wij missen hen ook ongelooflijk hard. Wij hopen snel al onze collega’s opnieuw in onze armen te mogen sluiten!"

Dorien Claes - medewerker Huis van het Kind Boom

i-Mens

"Ik ben sinds vorig jaar verantwoordelijke vrijwilligerswerk bij I-Mens afdeling Kortrijk. De manier waarop de vrijwilligers omgaan met elkaar en met hun cliënten is heel warm, zeker in deze coronatijden. Ik krijg heel veel sympathie van hen, ook al ben ik nog niet lang hun aanspreekpunt. Ze proberen mee te denken of te zoeken naar oplossingen. De vrijwilligers proberen ook zoveel mogelijk in te springen - met aandacht voor zowel een gezellige babbel als de coronamaatregelen. Je voelt dat de cliënten en hun mantelzorgers het heel fijn vinden om te werken met onze vrijwilligers. Onze vrijwilligers verdienen het om even in de bloemetjes gezet te worden omdat ze er dag in dag uit zijn voor anderen. Bedankt om er te zijn!"

Charlotte Beerlandt - verantwoordelijke vrijwilligerswerk