Thema Week van de Vrijwilliger 2015

Je wereld groeit met vrijwilligerswerk

‘Je wereld groeit met vrijwilligerswerk’, dat is de slogan voor de Week van het vrijwilligerswerk 2015. Lees hieronder waarom we voor dit thema kiezen in 2015. Je kan de tekst ook downloaden als PDF en delen, mits bronvermelding.

Schermafbeelding-2015-02-10-om-14.53.49-185x640Zoveel vormen, zoveel soorten mensen, zoveel initiatieven en goede ideeën. Wie goed kijkt, ziet het vrijwilligerswerk kruipen waar het niet gaan kan. Stelt vast dat het groeit zonder zich iets om de jaargetijden te bekommeren, met veel of weinig licht, met dorheid of een teveel aan water. Onze wereld groeit met vrijwilligerswerk. Het maakt het samenleven aangenamer, warmer en geeft de relaties tussen mensen een vriendelijk gezicht. In dit Europees Jaar van de Ontwikkeling kunnen we tal van voorbeelden sprokkelen over de impact van het vrijwilligerswerk in onze steden, gemeenten, dorpen, maar evengoed in de leefentiteiten in naburige landen, in landen waar mensen leven in moeilijke omstandigheden.

Wie goed oplet ziet hoe de handen van vrijwilligers in elkaar slaan om een uitdaging het hoofd te bieden: mensen redden van een natuurramp, het met de blote handen weggraven van brokstukken en modder na een aardbeving, puin ruimen na een natuurramp of na een drieste granaatinslag, bomen planten om verdere woestijnvorming te voorkomen, het opbouwen van schuilplaatsen voor mensen die op de vlucht zijn.

Vrijwilligerswerk verzacht groei- en pijnscheuten. Hier. Ginder. In solidariteit.
Onze organisaties, verenigingen, afdelingen, clubs en lokale besturen groeien met vrijwilligerswerk, tenminste als ze de ruimte geven aan de vrijwilligers om te groeien en te bloeien; als ze een zeg hebben in hoe de zaken georganiseerd worden. Dat er met hen rekening gehouden worden. Het niet beknot plantje blijft immers het mooist, het authentiekst, het gelukkigst.

In een goed vrijwilligersklimaat kunnen vrijwilligers het best gedijen. Niet te veel regels. Een degelijke bescherming. Vooral voldoende zuurstof zodat ook de vrijwilliger de kans krijgt om te zien hoe zijn of haar wereld groeit met vrijwilligerswerk. Door de eigen talenten te ontdekken, specifieke competenties te ontwikkelen, een eigen plaats te verwerven in dat ruime bloemenperk ergens in de wereld, om naar hartelust te bloeien en te groeien.

Net zoals Eric Clapton het zingt “Let it grow, let it grow.Let it blossom, let it flow….”

Eva Hambach
directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw